Winterreise

Robert Holl, bas – bariton

David Lutz, pianozaterdag 19 maart 2022

20.00 - 21.30 uur

Op 19 maart 2022 vierden het Internationaal Lied Festival Zeist en de Schubert Stichting de 75ste verjaardag van de wereldberoemde zanger Robert Holl, die samen met pianist David Lutz Winterreise ten gehore bracht. De stem van Robert Holl herken je uit duizenden, hij zong met een ongelooflijke doorleefde expressie. 

 

Schuberts Winterreise uit 1827 is misschien wel zijn meeste bekende en geliefde liedcyclus. Dit verhaal over liefde, hoop en wanhoop spreekt nog altijd tot de verbeelding. In de 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller volgen we een diep teleurgestelde jongeman die door een winters landschap doolt. Steeds wanhopiger over het verlies van de liefde raakt hij meer en meer in zichzelf gekeerd. Tegen het einde vraagt hij zich zelfs af of de dood een beter alternatief is. Toch gloort in het laatste lied een sprankje hoop, wanneer hij een oude speelman aanspreekt die er net zo ellendig aan toe lijkt te zijn als hij.

 

Winterreise ligt Robert Holl na aan het hart, in zijn lange carrière als liedzanger heeft hij Winterreise misschien wel het meest gezongen. Het is een werk dat altijd weer diepe indruk maakt.