Pianoconcert Schubert – LisztZondag 11 juni

15.00 uur - 16.30 uur


Slotzolder Slot Zeist

Zinzendorflaan 1 / 3703 CE Zeist

Van Schuberts werken zijn misschien zijn liederen het meest bekend geworden, maar hij schreef veel meer! Ook op gebied van muziek voor piano liet hij zich niet onbetuigd. Het zijn introspectieve en subtiele werken, zoals zijn Fantasie in f-klein voor piano vierhandig. En Schubert liet ook zijn stempel achter op het werk van componisten na hem, waaronder Franz Liszt, die een fervent bewonderaar was van Schuberts muziek. Liszt beweerde zelfs dat Schubert ‘de meest poëtische componist ooit’ was. Hoe het ook zij, Schuberts melodische gaven en avontuurlijke gevoel voor tonaliteit lieten diepe sporen na op Liszt. Hij voerde veel van Schuberts composities uit in hun originele versies, maar ook in zijn eigen transcripties. Tijdens dit concert hoort u naast werken van Schubert zelf, ook enkele van deze ‘cross-overs’.

Programma

Franz Schubert (1797 – 1828)

Impromptus

Fantasie in f (quatre-mains met Daan Boertien)

 

pauze

 

Franz Liszt (1811 – 1886)

Gretchen am Spinnrade (Schubert)

Erlkönig (Schubert)

Der Müller und der Bach (Schubert)

 

Sonate in b

Aidan Mikdad / piano

Aidan Mikdad is een jonge veelbelovende pianist, die al op zeer jonge leeftijd deelnam aan internationale pianoconcoursen en daarbij talloze prijzen won. In juni 2021 behaalde hij summa cum laude zijn bachelor Muziek aan het Conservatorium in Amsterdam. Mikdad won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Koninklijk Concertgebouw Young Talent Award en de Tabor Foundation Piano Award van het Verbier Festival, als erkenning voor zijn uitzonderlijke talent. In mei 2021 nam hij deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd Piano, waar hij de jongste halvefinalist was. Aidan was te horen tijdens recitals in België, Frankrijk, Duitsland, Israël, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Liechtenstein, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland.

 

Daan Boertien / piano

Daan Boertien werd al op 10-jarige leeftijd aangenomen bij de aangenomen bij de Young Musician’s Academy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Hij studeerde hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg bij liedspecialist Burkhard Kehring, waar hij zich specialiseerde in liedbegeleiding. Ook lessen van György Kurtág en Alfred Brendel vormden een belangrijk inspiratiebron voor hem. Boertien won verscheidene prijzen, waaronder in 2020 de Berenbergprijs – die hem de gelegenheid gaf een concert te geven in de Elbphilharmonie in Hamburg – en de Grachtenfestival Publieksprijs met bariton Raoul Steffani.

Boertien werken samen met internationaal gevierde zangers als Benjamin Appl, Roderick Williams en Thomas Oliemans. Ook was hij te horen op diverse podia en tijdens verscheidene festivals in binnen- en buitenland als het Internationaal Lied Festival Zeist, het Delft Chamber Music Festival, het Harmosfestival in Portugal en het Festival Jeunes Virtuoses in Tunis. Sinds 2020 is hij als Associate Artist verbonden de Dutch National Opera Studio in Amsterdam en met ingang van vorig jaar is hij artistiek leider van de Schubert Stichting.