Schubertiade

Marlen Korf, sopraan

Berend Eijkhout, bariton

Daan Boertien, piano

Flo de Goede, illustrator 



Vrijdag 17 maart

aanvang 20.15 uur


Torenlaan Theater

Torenlaan 38, 3701 VK Zeist

In Schuberts eigen tijd was het heel gebruikelijk dat kunstenaars in salons bijeenkwamen met vrienden en geïnteresseerden om hun nieuwste werken te presenteren. Of dat nu composities waren, gedichten of schilderijen. Vernieuwing in de kunsten begon vaak daar, in kleine kring, om zich daarna uit te breiden naar een groter publiek. Na Schuberts overlijden werden deze salonavonden al snel omgedoopt tot Schubertiades.

Op vrijdag 17 maart laten we die avonden herleven. Dan brengen sopraan Marlen Korf, bariton Berend Eijkhout, pianist Daan Boertien en illustrator Flo de Goede een avond vol muziek van Schubert, gedichten en illustraties die ter plekke het levenslicht zien. Een cross-over die nieuwsgierig maakt! De grens tussen uitvoerenden en publiek zou die avond wel eens kunnen verdwijnen.

Bezoekersinformatie

Het concert begint om 20.15 uur in het Torenlaan Theater in Zeist. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

De plaatsen in het theater zijn vrij.

NB: dit concert kent geen pauze. Voorafgaand aan het concert bieden wij u een drankje aan.

Marlen Korf / sopraan

Marlen Korf pendelt regelmatig op en neer tussen Hamburg en Amsterdam. De steden waar zij ook haar zangopleiding genoot aan de aan de Hochschule für Musik und Theater bij professor Jörn Dopfer en Margreet Honig en Marcel Boone. Daarnaast had zij les van Burkhard Kehring, Krisztina Laki en Sybilla Rubens. Korf won diverse prijzen en stipendiums, waaronder de .Lotte Lehmann Education Prize. Ze was fellow van de Oscar und Vera Ritter Foundation en de Richard Wagner Scholarship Foundation 2019 in Bayreuth.

In de drukke concertagenda van Marlen Korf staan het lied en oratorium centraal. Zo was ze onder meer te horen in de passies van Bach, Mozarts Requiem, Mendelssohns Paulus en Ein deutsches Requiem van Brahms. Daarnaast geeft ze les aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg.

 

Berend Eijkhout / bariton

Berend Eijkhout is een veelzijdig zanger, die in zijn nog jonge carrière samenwerkt met de meest uiteenlopende gezelschappen. Na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij studeerde bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm, zette Berend zijn studie voort bij Nadine Secunde en Peter Lockwood. Tegenwoordig krijgt hij les van Marcel Boone. Berend volgde hiernaast lessen en masterclasses bij Roberta Alexander, Luca Pisaroni, Hans Pieter Herman en Margreet Honig.

Als operazanger vertolkte hij verscheidene rollen en is een veelgevraagd solist. Als gewaardeerd vertolker van nieuwe muziek bracht hij moderne opera’s en werken van hedendaagse Nederlandse componisten in première. Eijkhout heeft ook een grote liefde voor het lied en werkte samen met pianisten als Felix Justin, Daan Boertien en Rixt van der Kooij. Hij experimenteert graag met nieuwe manier om het lied uit te voeren, zoals blijkt uit de theatrale voorstelling Vuurtoreneiland die hij maakte voor het Grachtenfestival. Op dit moment toert hij langs Nederlandse zalen met een muziektheatervoorstelling over en met muziek uit het rampjaar 1672.

 

Daan Boertien / piano

Daan Boertien werd al op 10-jarige leeftijd aangenomen bij de aangenomen bij de Young Musician’s Academy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Hij studeerde hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg bij liedspecialist Burkhard Kehring, waar hij zich specialiseerde in liedbegeleiding. Ook lessen van György Kurtág en Alfred Brendel vormden een belangrijk inspiratiebron voor hem. Boertien won verscheidene prijzen, waaronder in 2020 de Berenbergprijs – die hem de gelegenheid gaf een concert te geven in de Elbphilharmonie in Hamburg – en de Grachtenfestival Publieksprijs met bariton Raoul Steffani. 

Boertien werken samen met internationaal gevierde zangers als Benjamin Appl, Roderick Williams en Thomas Oliemans. Ook was hij te horen op diverse podia en tijdens verscheidene festivals in binnen- en buitenland als het Internationaal Lied Festival Zeist, het Delft Chamber Music Festival, het Harmosfestival in Portugal en het Festival Jeunes Virtuoses in Tunis. Sinds 2020 is hij als Associate Artist verbonden de Dutch National Opera Studio in Amsterdam en met ingang van vorig jaar is hij artistiek leider van de Schubert Stichting.

 

Flo de Goede / illustrator

Flo de Goede volgde de opleiding Multimediavormgeving aan het Grafisch Lyceum, waar hij afstudeerde in de richting Bewegend Beeld. In 2004 startte hij doyouknowflo.nl waar hij eigen strips publiceert over zijn leven, relaties en de wereld om hem heen. De strips van de eerste jaren zijn inmiddels gepubliceerd in zeven boeken, waarvan de eerste in 2006 werd bekroond met de VPRO-debuutprijs. De Goede’s strips en illustraties verschijnen in onder meer in het Haarlems Dagblad, bij uitgaven van het Concertgebouw en BNN/VARA.

In 2013 verscheen zijn eerste, langverwachte graphic novel Dansen op de vulkaan, een verhaal over liefde en alles wat daartussenin ontbreekt. De bundel werd goed ontvangen en is recent ook in het Engels uitgekomen. Naast zijn autonome werk, werkt De Goede al geruime tijd samen met kinderboekenschrijver Edward van de Vendel.